Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Houkutus

 

Twilight – Houkutus on yhdysvaltalainen vuoden 2008 elokuva. Sen on ohjannut Catherine Hardwicke ja käsikirjoittanut Melissa Rosenberg yhdessä Hardwicken kanssa. Sen pääosissa näyttelevät muun muassa Kristen Stewart ja Robert Pattinson. Twilight – Houkutus perustuu yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin kirjoittaman kirjasarjan ensimmäiseen osaan Houkutus. Se on Summit Entertainmentin tuottaman Meyerin kirjoihin perustuvan elokuvasarjan ensimmäinen osa, ja sitä seuraavat vuoden 2009 Twilight – Uusikuu ja vuoden 2010 Twilight – Epäilys.

Tausta

Houkutus on yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin vuonna 2005 julkaistu esikoisteos ja samannimisen kirjasarjan ensimmäinen osa. Sarjan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, ja sitä on käännetty yli 20 kielelle. Kirjasarjaan kuuluu neljä osaa: Houkutus (2005), uusikuu(2006), Epäilys (2007) ja Aamunkoi (2008). Meyer on kirjoittanut myös Houkutuksen tarinan uudelleen Edwardin näkökulmasta kertovaa teosta Midnight Sun, mutta se ei ole vielä valmistunut eikä sen julkaisusta ei ole varmuutta. Suomeksi kirjoja on kustantanut WSOY vuodesta 2005 alkaen.

Kehitys

Vuonna 2007 Summit Entertainment -elokuvayhtiö alkoi suunnitella elokuvasarjaa Meyerin kirjasarjan pohjalta ja alkoi kehittää elokuvaa sarjan ensimmäisestä osasta Houkutus. Lokakuussa 2007 yhtiö palkkasi ohjaaja Catherine Hardwicken vastaamaan tulevan elokuvan ohjauksesta. Yhdessä käsikirjoittaja Melissa Rosenbergin kanssa Hardwicke kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen valmiiksi viidessä viikossa.  Rosenbergin mukaan käsikirjoitusta innoittivat William Shakespearen näytelmä Romeo ja Julia sekä Ang Leen vuoden 2005 elokuva Brokeback Mountain.

 

Näyttelijöiden valinta

Twilight – Houkutuksen pääosan Bella Swanin roolin sai yhdysvaltalainen Kristen Stewart, ja Edward Cullenin osaan valittiin puolestaan englantilainen Robert Pattinson, ja Jacob Blackin roolin sai Taylor Lautner. Stephenie Meyer tekee pienen cameo-roolin elokuvassa; hän esiintyy pikaisesti eräässä sen kahvilakohtauksessa.

Kuvaukset

 

Elokuvan tuotanto alkoi vuoden 2008 helmikuussa, ja sen kuvaukset päättyivät saman vuoden toukokuussa. Se kuvattiin pääasiassa Oregonin osavaltion Portlandissa ja sen lähiympäristössä. Kuvausten aikana kirjasarjan luoja Stephenie Meyer antoi Hardwicken ja Pattinsonin lukea osan hänen silloin vielä kirjoittamastaan Midnight Sunista, joka kertoo kirjasarjan ensimmäisen osan uudelleen Edwardin näkökulmasta. Tämän oli tarkoitus antaa Hardwickelle ja Pattinsonille parempi kuva Edwardin hahmosta...

 

 

 Musiikki

Elokuvan sävellyksen teki Carter Burwell. Elokuvan soundtrackin julkaisi Chop Shop Records yhdessä Atlantic Recordsin kanssa 4. marraskuuta 2008. Musiikkisuunnittelija Alexandra Patsavas valitsi soundtrackille tulleet kappaleet. Stephenie Meyer oli osittain mukana kappaleiden valinnassa. Soundtrack nousi Billboard 200 -listan kärkeen ja on myynyt yli 2,2 miljoona kappaletta.

 Juoni

Isabella "Bella" Swan muuttaa isänsä luokse Forksin kaupunkiin, koska hänen äitinsä Renée on juuri mennyt uusiin naimisiin. Bella luulee elämän olevan tylsää Forksissa, mutta tapaa uudessa koulussaan kiehtovan, komean, viisaan ja jännittävän pojan, Edwardin. Edward kuitenkin käyttäytyy omituisesti: hän on jääkylmä, ei syö eikä juo ja on outo Bellan seurassa. Bellan ensimmäisen koulupäivän jälkeen Edward ei ilmesty kouluun viikkoon. Edwardin palatessa kouluun suhtautuu tämä Bellaan ystävällisesti ja jopa keskustelee tytön kanssa.

Pian Edwardin paluun jälkeen Bella on joutua vakavaan auto-onnettomuuteen koulun parkkipaikalla. Edward ehtii Bellan ja auton väliin, pysäyttää auton kädellään tehden siihen lommon ja pakenee paikalta. Myöhemmin Bella vaatii Edwardilta selitystä yliluonnolliselta vaikuttaneelle tapahtumalle, mutta Edward vain sanoo saaneensa adrenaliinipiikin ja Bellan lyöneen päänsä ja hourailevan. Bella ja koulutoverit tekevät retken La Pushin rannalle, missä Bella tapaa vanhan perhetuttavansa Jacob Blackin. Jacob kertoo Bellalle heimonsa vanhoja taruja, joiden mukaan heidän heimonsa polveutuisi ihmissusista ja Cullenien perhe kuuluisi alueella ennen asuneisiin "kylmäihoisiin".

Ollessaan ostosretkellä Port Angelesissa Bella joutuu miesjoukon ahdisteltavaksi. Edward kuitenkin ilmestyy paikalle ja pelastaa Bellan. Edward vie hänet syömään ja kertoo hänelle, ettei pysty enää pysymään erossa hänestä. Hän paljastaa osaavansa lukea kaikkien muiden ajatuksia paitsi Bellan, joka ärsyttää häntä suuresti. Kotona Bella tutkii internetiä ja saa erään sivuston avulla selville asioita vampyyreista. Hän johdattaa Edwardin metsään, jossa hän paljastaa tälle tietävänsä totuuden Edwardista ja tämän perheestä: he ovat vampyyreita.

Bella ja Edward rakastuvat. Bella tapaa Cullenien perheen ja saa nähdä heidän talonsa. Hän lähtee myös Cullenien kanssa harmittomalle retkelle pelaamaan pesäpalloa, mutta pian paikalle osuu odottamattomia vieraita: James, Victoria sekä Laurent, jotka, toisin kuin vain eläimenverta juovat Cullenit, juovat ravinnokseen ihmisverta.

Kun James haistaa Bellan, alkaa suuri metsästysjahti; James alkaa jäljittää Bellaa, joka pakenee Arizonaan, Phoenixiin yhdessä Alicen ja Jasperin kanssa. James löytää Bellan kotiin ja hämää häntä puhelinsoitolla tulemaan vanhalle balettistudiolle. Bella huomaa joutuneensa ansaan ja yrittää paeta, mutta ei pysty taistelemaan Jamesia vastaan. Edward ja muut Cullenit löytävät studiolle, mutta James on jo ehtinyt purra Bellaa ja murtaa hänen jalkansa. Edward saa kuitenkin imettyä myrkyn tuskissaan kieriskelevästä Bellasta, joka pysyy ihmisenä. Samaan aikaan James otetaan kiinni ja Cullenit tuhoavat hänet ainoalla keinolla, jolla vampyyrin voi tappaa; he repivät Jamesin palasiksi ja polttavat jäänteet.

Lopuksi Bella päättää jäädä Forksiin isänsä luo, vaikka hänen äitinsä oli pyytänyt Bellaa muuttamaan taas luokseen. Bella ja Edward menevät yhdessä kevättansseihin, jossa Bella kertoo Edwardille haluavansa olla Edwardin kanssa ikuisesti. Hän haluaisi vampyyriksi, sillä vampyyrit eivät ikäänny. Edward ei voi sallia Bellalle haluamaansa, sillä hän ei halua pilata tämän hyvää elämää tuhoamalla Bellan sielun. Edward ei usko, että vampyyreilla on sielua. Bella toteaa, että kumpikaan ei sinä iltana saa tahtoaan läpi, mutta että hän tietää mitä haluaa. Elokuva loppuu kohtaukseen, jossa Victoria katselee heitä talon yläkerrasta murhanhimoisena kostamaan Jamesin kuoleman vuoksi

©2020 layout131 - suntuubi.com