Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Uusikuu

 

Twilight – Uusikuu on vuonna 2009 ilmestynyt yhdysvaltalainen elokuva, jonka on ohjannut Chris Weitz ja käsikirjoittanut Melissa Rosenberg. Se on Twilight -elokuvasarjan toinen osa ja Twilight – Houkutus-elokuvan (2008) jatko-osa. Pääosissa näyttelevät Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner. Elokuva perustuu Stephenie Meyerin Houkutus-kirjasarjan toiseen romaaniin Uusikuu.

.

Elokuvan tapahtumat

Bella Swan herää syntymäpäiväaamunaan painajaisestaan, jossa hän on ikääntynyt vanhaksi naiseksi, mutta vampyyri Edward on pysynyt ikuisesti nuorena. Myöhemmin samana päivänä avatessaan lahjojaan syntymäpäiväjuhlissaan Cullenien talolla Bella saa paperiviillon ja alkaa vuotaa verta. Jasper ei pysty hillitsemään verenhimoaan ja yrittää hyökkätä Bellan kimppuun, mutta Edward pelastaa Bellan. Lopulta kaikki muut lähtevät ulos, jotta veren hajulle immuuniksi tullut Carlisle voi hoitaa Bellan käden kuntoon. Juhlien jälkeen Edward vaikuttaa oudolta, kunnes parin päivän päästä kertoo Bellalle lähtevänsä perheensä kanssa Forksista. Hän sanoo, ettei enää halua nähdä Bellaa ja lupaa ettei Bella näe häntä enää koskaan. Edward pyytää Bellaa lupaamaan, ettei tyttö tee mitään vaarallista itselleen. Edward jättää Bellan murtuneena metsään.

Kuluu useita kuukausia. Huolestunut Charlie haluaa lähettää yhä Edwardin lähtöä surevan tyttärensä tämän äidin luo Floridaan, mutta Bella ei halua lähteä Forksista ja todistaakseen isälleen olevansa kunnossa lähtee ystävänsä Jessican kanssa viettämään iltaa. Ollessaan ulkona Jessican kanssa Bella näkee tutunoloisia, mutta vaarallisilta vaikuttavia miehiä ja lähestyy heitä saadakseen paremmin selvää heistä. Edward ilmestyy Bellalle tämän mielikuvituksessa ja varoittaa tätä tekemästä mitään vaarallista. Bella huomaa, että aina tehtyään jotakin vaarallista, hän näkee Edwardin.

Edwardin nähdäkseen Bella päättää saattaa itsensä toistuvasti vaaraan, hankkii kaksi moottoripyörää ja vie ne ystävälleen Jacobille korjattavaksi. Hän alkaa viettää aikaa Jacobin kanssa ja huomaa tuntevansa tämän seurassa olonsa paremmaksi. Samaan aikaan Forksin metsissä katoaa useita ihmisiä, ja monet ovat nähneet isoja eläimiä liikkumassa alueella. Bella ja Jacob menevät elokuviin. Elokuvateatterilla Jacob vakuuttaa, ettei ikinä vahingoittaisi tai satuttaisi Bellaa ja haluaa heidän suhteeltaan muutakin kuin pelkkää ystävyyttä. Bella ei vastaa Jacobin romanttisiin tunteisiin. Kesken kaiken Jacob sairastuu ja kiirehtii kotiin. Pian poika katkaisee kaiken yhteyden Bellaan. Huolestunut ja yksinäinen Bella lähtee tapaamaan Jacobia. Jacob on muuttunut ja alkanut liikkua ennen halveksimassaan Sam Uleyn poikaporukassa. Jacob käskee Bellan lähteä.

Retkeillessään yksin metsässä Bella tapaa Laurentin, jonka Victoria on lähettänyt ottamaan selvää Culleneista ja Bellasta. Laurent on tappamassa Bellan kun paikalle saapuu suuria susia, jotka tappavat Laurentin. Jacob tulee tapaamaan Bellaa keskellä yötä ja käskee tätä muistelemaan menneitä saadakseen selville mikä Jacobia vaivaa. Lopulta Bella muistaa Jacobin kertomukset, joiden mukaan Quileutit ovat polveutuneet susista, ja tajuaa Jacobin ja muiden porukan jäsenten olevan ihmissusia. Bella syyttää Jacobia kadonneiden ihmisten murhaamisesta. Jacob kertoo, että he eivät ole tappaneet ketään vaan syyllinen on Victoria. Bella kertoo Victorian olevan perässään, sillä hän haluaa kostaa tytölle kumppaninsa kuoleman.

Nähdäkseen jälleen Edwardin Bella uimahyppää korkealta kalliolta mereen. Vedessä Victoria lähestyy Bellaa, joka hätääntyy ja lyö päänsä. Jacob pelastaa Bellan ja ajaa tämän kotiin. He ovat suutelemassa, mutta Bella perääntyy. Bella huomaa Carlislen auton kotinsa edessä ja ryntää sisään, missä Alice odottaa. Alice, jolla on kyky nähdä tulevaisuuteen, on luullut Bellan tehneen itsemurhan ja tullut takaisin Forksiin lohduttaakseen Charlieta. Alice ei näe näyissään ihmissusia, joten hän ei tiennyt Jacobin pelastaneen Bellan. Väärinkäsitysten kautta myös Edward uskoo Bellan kuolleen ja matkustaa Italiaan tullakseen Volturi-vampyyrien tuhoamaksi, koska ei halua elää jos Bella on kuollut.

Alice ja Bella lähtevät hänen peräänsä Italiaan. Bella ehtii Edwardin luokse juuri ajoissa. He suutelevat. Edward kertoo valehdelleensa Bellalle: Edward ei koskaan lakannut rakastamasta Bellaa, mutta ajatteli olevansa liian vaarallinen tytölle, minkä vuoksi hänen oli lähdettävä Forksista. Alice, Bella ja Edward viedään Volturien eteen. Volturit päättävät tappaa Bellan, sillä hän tietää liian paljon vampyyrien olemassaolosta. Alice vakuuttaa nähneensä näyssään Bellan muuttuvan jonakin päivänä vampyyriksi. Kolmikko saa lähteä, mutta joutuu lupaamaan Bellasta tulevan vampyyri.

Forksissa Cullenien talolla Bella ja Cullenit sopivat tytön muuttamisesta vampyyriksi. Jacob saapuu muistuttamaan Edwardia ihmissusien ja vampyyrien välisestä sopimuksesta: Forksin alueella ei saa purra yhtäkään ihmistä, ja jos sopimusta rikotaan syttyy sota ihmissusien ja vampyyrien välille. Bella pyytää Jacobilta, ettei joutuisi valitsemaan Edwardin ja Jacobin väliltä, sillä silloin hän valitsee Edwardin. Jacob loukkaantuu ja hyökkää Edwardin kimppuun, mutta Bella tulee väliin. Jacob lähtee, ja Edward jää Bellan kanssa kahden. Edward sanoo muuttavansa Bellan vampyyriksi, yhdestä ehdosta: Bellan on mentävä naimisiin hänen kanssaan. Edward kosii Bellaa.

Pääroolit

  • Kristen Stewart – Bella Swan, nuori tyttö, joka on rakastunut Edward Culleniin, vampyyriin. Hän masentuu Edwardin jätettyä hänet, mutta saa voimaa ystävyyssuhteestaan ihmissusi Jacob Blackiin.
  • Robert Pattinson – Edward Cullen, Bellan 109-vuotias vampyyri-poikaystävä, joka jättää yllättäen Bellan.
  • Taylor Lautner – Jacob Black, Bellan lapsuuden ystävä ja Quileute-heimon jäsen. Hän ystävystyy Bellan kanssa Edwardin jätettyä tämän.[5]

Tuotanto

Tausta

Houkutus on yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin kirjoittama romantiikalla maustettu neliosainen fantasiakirjasarja. Sarja kertoo teini-ikäisestä Isabella "Bella" Swanista, joka rakastuu Edward Cullen -nimiseen vampyyriin. Sarjan ensimmäinen osa Twilight ilmestyi alkuperäiskielellä 2005 ja samana vuonna suomennettuna nimellä Houkutus. Toinen osa New Moon ilmestyi 2006 ja sen suomennos Uusikuu 2007 Kolmas osa Eclipse julkaistiin 2007 ja suomeksi 2008 nimellä Epäilys. Kirjasarjaan kuuluu lisäksi 2008 ilmestynyt Breaking Dawn, joka ilmestyi suomeksi nimellä Aamunkoi lokakuussa 2009. Houkutus-sarjan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 42 miljoonaa kappaletta, ja sitä on käännetty yli 37 kielelle.

Yhdysvaltalainen elokuvayhtiö Summit Entertainment teki 21. marraskuuta 2008 ensi-iltansa saaneen elokuvan Twilight – Houkutus  kirjasarjan ensimmäisen osan Houkutuksen pohjalta. Vaikka elokuva sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton, siitä tuli heti suuri taloudellinen menestys: Twilight – Houkutus tuotti avajaispäivänään 35,7 miljoonaa dollaria ja kokonaisuudessaan keräsi ensi-iltaviikonloppunaan yli 70,55 miljoonaa dollaria. Kaikkiaan elokuva on tuottanut yli 379 miljoonaa dollaria.

Kehitys

Vuoden 2008 marraskuun puolivälissä Summit Entertainment julkisti hankkineensa elokuvaoikeudet Stephenie Meyerin jäljellä oleviin Houkutus-kirjasarjan osiin Uusikuu, Epäilys ja Aamunkoi. 22. marraskuuta 2008, vain päivä ensimmäisen elokuvan Twilight – Houkutuksen taloudellisesti menestyksellisen ensi-illan jälkeen, Summit ilmoitti aloittavansa tekemään elokuvaa myös kirjasarjan toisen osan Uudenkuun pohjalta. Stephenie Meyer kommentoi ensimmäisen elokuvan teon olleen hänelle todella positiivinen kokemus ja sanoi olevansa innoissaan saadessaan työskennellä Summitin kanssa myös toisen elokuvan teossa. Twilight – Houkutuksen käsikirjoituksesta vastannut Melissa Rosenberg oli alkanut kirjoittaa käsikirjoitusta Uudenkuun pohjalta jo ennen ensimmäisen elokuvan ensi-iltaa ja antoi käsikirjoituksen ensimmäisen vedoksen Summitille ensimmäisen elokuvan avausviikonloppuna marraskuussa 2008.

Joulukuussa 2008 Summit vahvisti, ettei Twilight – Houkutuksen ohjaaja Catherine Hardwicke ollut palaamassa ohjaamaan toista elokuvaa.  Hänen lähtönsä syynä olivat yhtiön mukaan aikatauluongelmat, mutta Hardwickella ja Summitilla oli myös ollut vahvoja näkemyseroja toisen elokuvan suhteen. 13. joulukuuta 2008 Summit ilmoitti valinneensa Chris Weitzin ohjaamaan toisen elokuvan.

Näyttelijöiden valinta

Twilight – Uudenkuun pääosissa jatkavat ensimmäisessäkin elokuvassa näytelleet Kristen Stewart (Bella Swan), Robert Pattinson (Edward Cullen) ja Taylor Lautner (Jacob Black). Jacobin hahmo muuttuu fyysisesti paljon kirjasarjan toisessa osassa, ja alun perin Weitz pohti Lautnerin korvaamista toisella näyttelijällä, joka kykenisi paremmin kuvaamaan nopeasti aikuistunutta Jacobia. Lautner pyrki parantamaan mahdollisuuksiaan pitää roolinsa treenaamalla itseään ja sai kerättyä vartaloonsa noin 15 kiloa lihasta. Hänen muodonmuutoksensa vakuutti Weitzin hänen kyvystään jatkaa Jacobina, ja tammikuussa 2009 Summit ilmoitti Lautnerin jatkavan roolissa. Kristen Stewart kommentoi Lautnerin olevan fyysisesti kuin "eri henkilö".

Maaliskuussa 2009 Summit julkisti listan näyttelijöistä, jotka Lautnerin ohelle näyttelevät "susilauman" jäseniä. Näyttelijöiden hakua johti Rene Haynes, joka on aikaisemmin työskennellyt muissa alkuperäisamerikkalaisia käsittelevissä elokuvissa kuten Tanssii susien kanssa ja Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen. Kaikki "susilauman" jäsenten näyttelijät ovat, kuten hahmonsakin, alkuperäisamerikkalaista sukujuurta. Alkuperäisamerikkalaisia, 15-25-vuotiaita näyttelijöitä myös haettiin koe-esiintymistilaisuudella alkuvuodesta 2009.

Yhdysvaltalaisen näyttelijän Vanessa Hudgensin huhuttiin koe-esiintyneen ihmissusi Leah Clearwaterin rooliin Twilight – Uuteenkuuhun, mutta sekä Summit että Hudgensin edustajat kielsivät huhut eikä hänen ole määrä olla mukana elokuvassa tai sen jatko-osissa.

Kuvaukset

Twilight – Uudenkuun esituotanto alkoi joulukuussa 2008 Chris Weitzin valinnan jälkeen.  Elokuvan kuvausten oli määrä alkaa 23. maaliskuuta 2009,mutta ne aloitettiin jo muutamaa päivää aiemmin. Twilight – Uusikuu kuvattiin pääasiassa Kanadan Vancouverissa. Sen high schooliin sijoittuvat kohtaukset kuvattiin David Thompson Secondary School -koulussa Vancouverissa. Elokuvan Italiaan sijoittuvia kohtauksia kuvattiin myös paikan päällä Italiassa, Montepulcianon kaupungissa toukokuun 2009 lopussa.

Musiikki

Twilight – Uudenkuun sävellyksestä vastasi Alexandre Desplat. Desplat on ennen Twilight – Uuttakuuta työskennellyt ohjaaja Weitzin kanssa tämän vuoden 2007 elokuvassa Kultainen kompassi. Elokuvan soundtrackin, jonka kappaleet on valinnut musiikkisuunnittelija Alexandra Patsavas, julkaisi Chop Shop Records yhdessä Atlantic Recordsin kanssa 16. lokakuuta 2009.    Alun perin soundtrack piti julkaista 20. lokakuuta 2009, mutta suuren suosion takia sen julkaisua aikaistettiin neljällä päivällä.

 Markkinointi

Twilight – Uudenkuun virallinen traileri nähtiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran 31. toukokuuta 2009 MTV-kanavalta tulleessa 2009 MTV Movie Awards -palkintogaalassa. Ensimmäisiä kuvia elokuvasta on myös julkaistu. Virallinen elokuvajuliste julkaistiin 19. toukokuuta 2009.

23. heinäkuuta 2009 Sandiagossajärjestyssä Comic-Conissa paljastettiin kaksi uutta kohtausta tulevasta elokuvasta.

Twilight – Uudenkuun toinen traileri nähtiin ensimmäisen kerran 14. elokuuta Summit Entertainmentin Bandslam-elokuvan ensi-illassa Yhdysvalloissa.

Sunnuntaina 13. syyskuuta Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner esittelivät uuden Twilight – Uudenkuun trailerin MTV Video Music Awardsissa.

Ennen Twilight – Uudenkuun ensi-iltaa marraskuussa 2009 Stephenie Meyer vieraili Oprah Winfreyn talk show’ssa markkinoimassa elokuvaa.

Vastaanotto

Julkaisu

Yhdysvalloissa monet elokuvan näytökset myytiin loppuun jo kaksi kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa.

Suomessa elokuvan ennakkomyynti käynnistyi 4. marraskuuta 2009. Ensimmäisen päivän aikana Suomessa myytiin yli 9 000 lippua. Elokuvan ennakkomyynti rikkoi Finnkinon ennätyksen kaksinkertaisesti. Joissakin Finnkinon elokuvateattereissa esitettiin torstai-iltana 19. marraskuuta 2009 myös elokuvasarjan ensimmäinen osa Twilight – Houkutus, jota seurasi perjantain 20. marraskuuta puolella yöennakkona Twilight – Uusikuu.

Twilight – Uusikuu teki historian parhaimman yöennakon ennätyksen, kun se tuotti yöennakoillaan 26,3 miljoonaa dollaria. Elokuva tuotti avajaispäivänään 72,7 miljoonaa dollaria, mikä rikkoi myös parhaimman avajaispäivän ennätyksen. Edellisen ennätyksen teki elokuva Yön ritari kesällä 2008 tuottamalla 67,2 miljoonaa dollaria avajaispäivänään. Koko avajaisviikonloppunaan Twilight – Uusikuu tuotti Yhdysvalloissa 140,7 miljoonaa dollaria. Maailmanlaajuiset tuotot mukaan luettuna elokuva tuotti avajaisviikonloppunaan 258,8 miljoonaa dollaria. Suomessa Twilight – Uudenkuun kävi katsomassa avajaisviikonloppuna yli 70 000 ihmistä, ja se oli viikonlopun katsotuin elokuva.

Vastaanotto

Elokuvalla on Rotten Tomatoes -sivustolla ”mätä”-arvosana, kun 40:stä sivuston valitsemasta huippukriitikosta vain 40 prosenttia on antanut elokuvalle positiivisen arvosanan. Kaikilta kriitikoilta saamiensa arvostelujen perusteella elokuva on myös mätä, vain 27 prosentin tuloksella. Uudenkuun edeltäjä Houkutus on myös saanut ”mätä”-arvosanan, mutta sen 36 arvostelusta 56 prosenttia oli positiivisia.

Roger Ebert antoi elokuvalle yhden tähden neljästä ja kirjoitti arvostelussaan, että elokuvan hahmot pitäisi ”pidättää maleksimisen ja suremisen tarpeensa vuoksi”. Helsingin Sanomien kriitiikko Jussi Ahlroth suhtautui elokuvaan nihkeästi, kuten jo arvostelun otsikko ”Menetetty vampyyritaika” kertoo. Hänen mukaansa elokuva on suunnattu sarjan faneille ja jättää muut kylmiksi. Positiivista Ahlrothin mukaan oli vain Bellan ja Jacobin suhde, vaikka Jacobista olikin tehty romaaniversiota ikävämpi hahmo.

DVD ja Blu-Ray

Elokuvan kahden julkaisun DVD ja Blu-ray ilmestyi 20. maaliskuuta 2010. Se julkaistiin kyseisenä päivänä myös Suomessa. Kahden levyn julkaisulla nähdään lisämateriaalia elokuvasta, kuten kamerat kulissien takana, musiikkivideoita ja paljon muuta. Ranskassa julkaistavan elokuvan lisämateriaali sisältää myös pätkän, jossa näytetään Twilight – Epäilyksen kulissien taakse. Elokuvasta julkaistaan myös kolmen levyn julkaisu, mutta sitä on saatavilla vain määrätyn ajan. Kolmas levy sisältää materiaalia, jota ei ole koskaan ennen nähty. Helmikuussa 2009 julkistettiin tieto, että Ison-Britannian kahden levyn DVD ja Blu-ray julkaisu sisältää pienen pätkän elokuvasta Twilight – Epäilys ja että bonuslevyllä riittää katsottavaa jopa tunneiksi. Wal-Martilla julkaistavalla kahden levyn julkaisulla eli "Ultimate Fan Edition" julkaisulla nähdään seitsemän minuutin klippi elokuvasta Twilight – Epäilys. Tämä sisältää esimerkiksi kohtauksia kulissien taakse ja haastattelun yhdessä Robert Pattinsonin, Kristen Stewartin, Taylor Lautnerin ja Stephenie Meyerin kanssa.

Huomioita

  • Twilight – Uusikuu oli ehdolla Scorecard Review Movie-palkinnon yhdessätoista kategoriassa, mutta ne poistettiin kaikki pois ehdokkaista, sillä elokuvan fanit olivat manipuloineet äänestystuloksia antamalla Twilight – Uusikuulle arvosanaksi kymmenen ja muille elokuville yksi. Paljastettiin kuitenkin, että parhaan toimintasankarin kategoriassa Twilight – Uusikuusta roolit Jacob Black ja Edward Cullen olivat hyvin tasaisia keskenään, mutta Edward oli kuitenkin johdolla ennen kuin kategoria poistettiin.
©2020 layout131 - suntuubi.com