Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

    Kristen Stewart

    Isabella Marie Swan/Bella Cullen

 

Kristen Jaymes Stewart

On yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän teki läpimurtonsa vuoden 2002 elokuvassa Panic Room. Lisäksi hänet tunnetaan roolistaan Bella Swanina Stephenie Meyerin kirjoittamaan kirjasarjaan perustuvassa Twilight - elokuvasarjassa.

 

Nuoruus:

Stewart syntyi ja kasvoi Los Angelesissa, Kaliforniassa. Hänen isänsä John Stewart toimii Foxilla muun muassa televisiotuottajana. Hänen äitinsä Jules Mann-Stewart on käsikirjoittaja ja kotoisin Australiasta. Stewartilla on isoveli nimeltä Cameron. Stewart lopetti koulunkäynnin seitsemännellä luokalla, mutta jatkoi opintojaan etäopiskelemalla ja on sittemmin valmistunut high schoolista.

 

Ura:

Stewart aloitti uransa näyttelijänä kahdeksanvuotiaana kun eräs kykyjenetsijä näki hänen esiintyvän koulunsa joulunäytelmässä. Tämän jälkeen Stewart alkoi kiertää koe-esiintymisissä. Hänen debyyttinsä oli Disney Channelin tv-elokuva The Thirteenth Year, vaikkakin hänen osansa elokuvassa oli erittäin pieni: hän näytteli yhtä ihmistä jonossa, joka odotti pääsevänsä juomaan. Vuonna 2001 hän esiintyi hieman isommassa roolissa elokuvassa The Safety of Objects. Varsinaisen läpimurtonsa Stewart teki vuonna 2002 elokuvassa Panic Room, jossa hän esiintyi yhdessä Jodie Fosterin kanssa. Stewart sai positiivista palautetta roolistaan elokuvassa.

Panic Roomin menestyksen jälkeen Stewart sai roolin toisesta trillerielokuvasta Cold Creek Manor, mutta elokuva ei menestynyt kovin hyvin. Cold Creek Manorin jälkeen Stewart sai ensimmäisen pääroolinsa elokuvassa Operaatio: Luvaton. Tämän jälkeen Stewart sai roolin elokuvasta Undertow, jossa hän näytteli Lila-nimistä tyttöä. Vuonna 2004 hän oli mukana televisioelokuvassa Speak (2004), josta hän jälleen sai kehuja kriitikoilta.

Vuonna 2005 Stewart esiintyi fantasia-/seikkailu-elokuvassa Zathura, missä hän esitti roolihahmoa nimeltä Lisa. Elokuva sai positiivisen vastaanoton kriitikoilta, mutta Stewart jäi vähemmällä huomiolle hahmonsa vähäisen osuuden takia. Seuraavana vuonna hän näytteli elokuvassa Fierce People, jonka on ohjannut Griffin Dunne. Samana vuonna hän näytteli myös elokuvassa Pahan sanansaattajat Jess Solomon -nimistä tyttöä.

Vuonna 2007 Stewart esiintyi romanttisessa draamassa In the Land of Women, missä hän esitti teini-ikäistä tyttöä nimeltä Lucy Hardwicke. Samana vuonna Stewart oli mukana elokuvassa Erämaan armoille., missä hän myös lauloi. Erämaan armoille -elokuvan jälkeen hän teki cameon elokuvassa Jumper ja oli mukana elokuvissa What Just Happened, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 2008 ja The Cake Eaters, joka ei tule näkymään elokuvateattereissa ollenkaan. Se näytetään kuitenkin elokuvafestivaaleilla.

 

Vuonna 2007 Stewart valittiin esittämään Bella Swania yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin kirjoittaman Houkutus-kirjasarjan samannimiseen ensimmäiseen osaan perustuvassa elokuvassa Twilight – Houkutus. Hänen vastanäyttelijänään nähdään Robert Pattinson, joka esittää Bellan ihastusta Edward Cullenia. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2008, ja siitä tuli suuri taloudellinen menestys sen tuottaessa yli 382 miljoonaa dollaria. Stewart on voittanut monia palkintoja roolissaan elokuvassa, kuten parhaan naispääosan MTV Movie Awardin vuonna 2009. Kuseisessä palkintogaalassa Kristen tiputti palkintonsa puheen aikana, jonka totesi olevan hyvin noloa. Stewart jatkaa rooliaan Bella Swanina elokuvan jatko-osissa Twilight – Uusikuu, joka sai ensi-iltansa 20. marraskuuta 2009 sekä Suomessa että Yhdysvalloissa ja Twilight – Epäilys, joka saa ensi-iltansa 30. kesäkuuta 2010. Kuten Twilight - Houkutus, molemmat elokuvat perustuvat Stephenie Meyerin luomiin jatko-osiin Uusikuu ja Epäilys. Myös kirjasarjan neljännestä ja viimeisestä kirjasta Aamunkoi tehdään elokuva, jossa Stewart on suostunut näyttelemään.

Stewart sai Twilight – Uudestakuusta Razzie-"palkintoehdokkuuden", joka poikkeaa muista palkinnoista siten, että Razzie-palkinto jaetaan huonoiten pärjänneille suorituksille. Kristen ei "voittanut" palkintoa.

Stewartin tuleviin elokuviin kuuluu esimerkiksi K-11, jonka ohjaa hänen äitinsä Jules Mann-Stewart. Elokuvassa näyttelee myös hänen hyvä ystävänsä Nikki Reed. Elokuvassa Stewart esittää vankilamiestä. Hän esittää myös laulaja Joan Jettia tulevassa elokuvassa The Runaways ja hänen versioitaan samannimisen tyttöbändin kappaleista kuullaan elokuvan soundtrack-levyllä. Stewart leikkautti hiuksensa lyhyiksi elokuvaa varten. The Runawaysin jälkeen Stewart palasi esittämään Bellaa elokuvassa Twilight – Epäilys ja käytti elokuvaa kuvatessaan peruukkia peittääkseen lyhyet hiuksensa

Vuonna 2010 Stewart on mukana myös elokuvassa Welcome to the Rileys, jossa hä näyttelee prostitoitua. Hän sanoi olevansa hermostunut roolistaan elokuvassa, sillä hänet nähdään muutaman kerran alasti ja strippaamassa. Tämän takia hän pyysi hyvää ystäväänsä Nikki Reediä kuvauspaikalle tukemaan häntä. Stewart on itse kommentoinut, että hänen mielestään tämä on hyvä elokuva näyttelijäuralleen, sillä nyt fanitkin saavat nähdä erilaisen puolen hänen töistään. Hän on todennut myös, että kyseinen elokuva on independent-elokuva, jota varmastikaan kukaan ei normaalisti katsoisi, mutta kaikki ovat kiinnostuneita näkemään Bellan strippaamassa. Vuonna 2008 Stewart oli kuvannut elokuvan The Yellow Handkerchief, mutta se julkaistiin vasta vuonna 2010. Stewart esitteli ja jakoi palkinnon vuoden 2010 Oscar-gaalassa yhdessä Taylor Lautnerin kanssa.

Stewartin on määrä näytellä Mary Loun roolia elokuvassa On the Road, joka perustuu Jack Kerouacin kirjoittamaan novelliin Matkalla. Kuvaukset on määrä aloittaa vuoden 2010 elokuussa. Hänen on myös määrä näytellä elokuvassa An American Girl. Roolissaan hän on merijalkaväen palveluksessa Irakissa. Elokuvan on määrä ilmestyä vuonna 2012.

Stewart jatkaa vielä Twilight - elokuvasarjan kaksiosaisessa päätöselokuvassa Twilight – Aamunkoi Bella Swanin roolissa. Ensimmäinen osa saa ensi-iltansa 18. marraskuuta 2011 ja toinen kesällä 2012.

 

Yksityiselämä:

Stewart asuu Los Angelesissa. Hänen paras ystävä on näyttelijä Nikki Reed. Näyttelemisen lisäksi Stewart laulaa ja soittaa kitaraa. Vuonna 2008 näyttelijätär hankki oman asunnon.

Vuonna 2004 Kristen alkoi seurustella Speak - elokuvassa hänen kanssaan yhteistytötä tehneen näyttelijä Michael Angaranon kanssa, mutta he erosivat. Tällä hetkellä Kristen seurustelee Twilight-elokuvan vastanäyttelijänsä Robert Pattinsonin kanssa. Robert myönsi suhteen The Sun-lehdelle Bafta Awardsien illallisella. Kristenin lempinimi on Kris. Stewart on kertonut haastattelussa olleenssa koulukiusattu.

©2020 layout131 - suntuubi.com