Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

  Robert Pattinson

             Edward Cullen

 

 

Robert Thomas Pattinson:

on englantilainen näyttelijä, malli ja muusikko. Hänet tunnetaan erityisesti roolistaan velhopoika Cedric Diggorynä elokuvassa Harry Potter ja liekehtivä pikari (2005) ja roolistaan vampyyri Edward Cullenina Houkutus-fantasiakirjasarjaan perustuvassa Twilight - elokuvasarjassa.

Robert Pattinson syntyi Lontoossa, Englannissa. Hänen äitinsä Clare työskenteli mallitoimistossa ja isänsä Richard toimi antiikkikauppiaana. Hänellä on kaksi vanhempaa sisarta, Victoria ja Lizzy. Pattinson kasvoi Barnesissa, Lounais-Lontoossa, ja kävi nuoruudessaan Harrodian School -yksityiskoulua. Hän harrasti pianon ja klassisen kitaran soittoa ja, kiinnostuttuaan yhä enemmän näyttelemisestä, liittyi paikalliseen teatteriryhmään Barnes Theatre Companyyn ollessaan 15-vuotias.

Mallina:

Pattinson aloitti mallin työt ollessaan kaksitoista, mutta joutui lopettamaan uransa neljä vuotta myöhemmin kun ei enää ollut saada töitä mallina. Pattinson selitti joulukuussa 2008: "Kun aloitin mallintyöt, olin melko pitkä ja näytin aikalailla tytöltä, joten sain paljon töitä silloin kun androgyyninen tyyli oli muodissa. Sitten taisin alkaa näyttää liian miehekkäältä, joten en saanut enää töitä samalla tavalla kuin ennen. Minulla oli erittäin menestyksetön mallin ura."

 

Näyttelijänä:

 

Vuonna 2004 Pattinson teki debyyttinsä televisiossa esiintyessään sivuroolissa televisioelokuvassa Legenda Niebelungin sormuksesta. Samana vuonna hän esiintyi myös Mira Nairin ohjaamassa elokuvassa Turhuuden turuilla, mutta hänen kohtauksensa jätettiin pois elokuvan lopullisesta versiosta.

Pattinson teki läpimurtonsa esiintyessään velhopoika Cedric Diggoryn roolissa kaikkiaan neljännessä, Mike Newellin ohjaamassa Harry Potter -elokuvassa Harry Potter ja liekehtivä pikari vuonna 2005. Hän oli koe-esiintynyt elokuvaa varten ennen lähtöään Etelä-Afrikkaan kuvaamaan Niebelungin sormusta vuonna 2003. Diggoryn rooli teki Pattinsonista kansainvälisesti tunnetun. Hän uusi pikaisesti roolinsa Cedric Diggoryna viidennessä Potter-elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta vuonna 2007.

 

 

Vuonna 2007 Pattinson valittiin esittämään vampyyri Edward Cullenia yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin kirjoittaman fantasiakirjasarjan ensimmäiseen osaan perustuvaan, Catherine Hardwicken ohjaamaan elokuvaan Twilight – Houkutus. Aluksi Pattinson epäröi ottaa vastaan roolia, sillä hän pelkäsi ettei kykenisi välittämään hahmon "täydellisyyttä". Sarjan ihailijatkaan eivät aluksi olleet ihastuneita Pattinsonin valinnasta ja keräsivät muun muassa adressin saadakseen toisen näyttelijän rooliin. Kun elokuvasta vuoti enemmän tietoja julkisuuteen heidän mielipiteensä muuttui myönteisemmäksi, ja Pattinsonista tuli pian esimerkiksi teinityttöjen ihailema suosikki.

Twilight – Houkutus sai ensi-iltansa vuonna 2008, ja siitä tuli nopeasti suuri taloudellinen menestys. Sen menestyksen ansiosta elokuvan tuottanut Summit Entertainment -yhtiö päätti jatkaa Meyerin kirjoihin perustuvaa elokuvasarjaa. Pattinson esittää Edwardia myös ensimmäisen elokuvan jatko-osassa, Chris Weitzin ohjaamassa elokuvassa Twilight – Uusikuu. Se sai ensi-iltansa 20. marraskuuta 2009 sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Pattinson on saanut kyseisestä elokuvasta myös palkintoja, mutta on myös ehdolla Razzie-palkintoon, joka poikkeaa muista palkinnoista siten, että gaalassa palkitaankin huonoimmat suoritukset. Hän on myös suostunut näyttelemään elokuvasarjan kolmannessa osassa Twilight – Epäilys, jonka ohjaa David Slade. Se saa ensi-iltansa 30. kesäkuuta 2010 Yhdysvalloissa, samoin kuin Suomessakin.

Vuonna 2008 Pattinson oli mukana esimerkiksi elokuvassa Little Ashes, jossa hän esittää taiteilija Salvador Dalía. Hän näytteli myös elokuvassa How To Be ja lyhytelokuvassa The Summer House.

Lokakuussa 2009 Revolver Entertainment ilmoitti tehneensä dokumentin Pattinsonin elämästä. Robsessed-niminen dokumentti kertoo Pattinsonin lapsuudesta ja elämästä ennen Twilight-elokuvasarjaa. Dokumentti julkaistiin DVD:lle 10. marraskuuta 2009, hieman ennen Twilight – Uudenkuun ensi-iltaa.

Vuonna 2010 Pattinson esittää journalisti Georges Duroyn roolia vuoden 1885 perustuvan novellin elokuvassa Bel Ami. Sen kuvaukset alkavat helmikuussa. Pattinson tullaan myös näkemään David Pughin teatterillisessa tuotannossa. Pattinson tähdittää myös elokuvaa Remember Me, joka saa ensi-iltansa 12. maaliskuuta 2010 Yhdysvalloissa ja 2. huhtikuuta 2010 Suomessa. Pattinsonin lisäksi elokuvaa tähdittää myös Emilie de Ravin, Chris Cooper, Lena Olin ja Pierce Brosnan. Twilight - Epäilyksen virallinen traileri nähdään juuri ennen kyseistä elokuvaa.

22. tammikuuta 2010 Pattinson auttoi myös Haitin hyväntekeväisyysjärjestöä innoittamalla ihmisiä auttamaan Haitia. Tilaisuudessa nähtiin myös Brad Pitt, Beyonce, Rihanna ja Madonna. Tällöin Pattinsonilla nähtiin ensikertaa olevan parta, jota hän oli kasvattanut.

Vuonna 2011 Pattinson näyttelee Sara Gruenin novelliin perustuvassa elokuvassa Water for Elephants, jossa näyttelevät myös Christoph Waltz ja Reese Witherspoon. 13. toukokuuta 2010 Pattinson markkinoi tulevaa elokuvaansa Twilight – Epäilys The Oprah Winfrey Showssa, jossa olivat myös Kristen Stewart ja Taylor Lautner. Pattinson vieraili Ellen DeGeners Showssa 18. toukokuuta 2010.

Pattinson jatkaa vielä Twilight - elokuvasarjan kaksiosaisessa päätöselokuvassa Twilight – Aamunkoi Edward Cullenin roolissa. Ensimmäinen osa saa ensi-iltansa 18. marraskuuta 2011 ja toinen kesällä 2012.

 

 

 

 

 

Muusikkona:

Pattinson soittaa kitaraa ja pianoa, ja säveltää omaa musiikkia. Hän on säveltänyt kaksi kappaletta elokuvaan Twilight – Houkutus; elokuvan kappaleet "Never Think" ja "Let Me Sign" ovat osittain Pattinsonin tekemiä. Pattinson on kertonut ettei ole äänittänyt paljoa musiikkia, vain soittanut pubeissa ja iltamissa, ja hänen mukaansa musiikki on hänen "varasuunnitelmansa jos näyttelijän ura epäonnistuu". Vuonna 2008 hän esiintyi ensimmäisen tyttöystävänsä nykyisen poikaystävän bändissä Bad Girls.

 

Yksityiselämä:

Pattinson on kertonut ottaneensa valiumia ennen koe-esiintymistään Twilight – Houkutukseen laannuttaakseen hermostuneisuuttaan. Pattinson on kertonut polttavansa tupakkaa. Kesäkuussa 2009 Pattinson valittiin Vanity Fair -lehden lukijaäänestyksen perusteella maailman komeimmaksi mieheksi. Hän sai 51 % kaikista annetuista äänistä.

Pattinson seurustelee Kristen Stewartin kanssa. Robert vahvisti suhteen The Sun-lehdelle Bafta Awardsien illallisella.

©2020 layout131 - suntuubi.com